INFORMACIJA O KAPPA IN BETA KAZEINU

V katalogu bikov ima večina bikov podatek za KAPPA kazein, pri nekaterih rjavih bikih pa je že na voljo podatek o vrsti BETA kazeina.

 KAJ POMENITA IN KAJ PRINAŠATA V REJO!

Glasilo

Preberite zadnjo številko, naročite oglas ali pa preglejte celoten arhiv glasila Zelena dežela.
 

 

       

Pogosta vprašanja in odgovori

Pogosto vprašanje v poletnem času je pri rejcih krav molznic Zakaj je pri kravah padla mlečnost in vsebnost beljakovin in maščobe v mleku?

Odgovor: V poletnem času, ko se temperature zraka močno dvignejo, se zelo poslabša splošno počutje živali. Pri temperaturi nad 280C in zračni vlagi nad 50% se pri kravah molznicah močno zmanjša ješčnost in posledično količina prirejenega mleka. V vročih dneh morajo imeti imajo krave poleg dovolj hrane, na voljo tudi dovolj sveže vode. Živali potrebujejo 2-4 litre vode tudi do 6 l za vsak izločen liter mleka.

Zaradi vročine se zelo zmanjša zauživanje krme, posledica je manjša prebavljivost obroka in  omejena oskrba hranili. Obrok moramo sestaviti tako, da kravam ponudimo krmila, ki so energetsko bogatejša in vsebujejo več v vampu nerazgradljivih beljakovin ter zadostno količino voluminozne krme (seno, ovela travna silaža…).